Geoecological assessment of soils in the main areas of viticulture of the Crimean Peninsula

Authors

  • Evgeniya Ya Zelenskaya Belgorod National Research University
  • Olga A. Marinina Belgorod National Research University

DOI:

https://doi.org/10.52575/2712-7443-2021-45-2-258-268

Keywords:

grape soils, geochemistry, terrior, parent rocks, Crimea

Abstract

Viticulture is one of the main branches of agriculture on the Crimean Peninsula. The Government of the Russian Federation supported bills aimed at increasing production volumes, as well as improving the quality of grape products. The influence of soil properties and its fertility on the quality of wines determines the important role of ampeloecology, which is based on the results of a comprehensive soil-genetic and biogeochemical study of grape soils. To date, the least studied soil conditions of the Crimea, taking into account the requirements of ampeloecology, there are no clear delimitations of the territory according to the degree of suitability of soils for vineyards. Therefore, the purpose of this study is to establish the biogeochemical characteristics of grape soils in individual regions, which differ in ampeloecological criteria. As a result, the territories of vineyards were identified, which, in terms of the concentration of heavy metals in the soil, exceeded the maximum permissible norms for the following chemical elements: As, Pb, Ni, Cu, V, Cr. At the same time, on all studied soils, there is a deficiency (by more than 30 %) of nutrients (CaO and Na2O) necessary for the growth, flowering and ripening of fruits in the upper soil horizon (A) in relation to horizon B. This can be negative affect the taste of grapes. The results obtained make a certain contribution to the substantiation of the further development of the wine industry on the Crimean peninsula. By optimizing the nutrition of a grape plant on the basis of a specialized set of indicators in the soil-ecological monitoring system, it is possible to achieve an increase and improvement in wine production.

Author Biographies

Evgeniya Ya Zelenskaya, Belgorod National Research University

post-graduate student of the Department of nature management and land cadastre of the Institute of Earth Sciences Belgorod National Research University;
Belgorod, Russia

Olga A. Marinina, Belgorod National Research University

candidate of Geography Sciences, senior researcher at the federal-regional center of aerospace and land monitoring of objects and natural resources;
Belgorod, Russia

References

Климатический атлас Крыма. 2000. Симферополь, Таврия-Плюс, 120 с.

О виноградарстве и виноделии в Российской Федерации: Федеральный закон от 27.12.2019 № 468-ФЗ. Электронный ресурс. СПС «КонсультантПлюс». URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_341772/ (дата обращения: 11.04.2021).

Авидзба, А.М., Дрягин В.Б., Матчина И.Г., Кушнир Л.П., Антонюк И.И. 2015. Состояние виноградарства Крыма в 2014 году. Магарач. Виноградарство и виноделие, 4: 3–5.

Воробьева Т.Н. 2018. Обогащение почвы виноградников биоматериалом, повышающим супрессивность почвы и биотрансформацию токсичных включений. Научные труды СКФНЦСВВ, 18: 20–23. DOI: 10.30679/2587-9847-2018-18-20-23.

Драган Н.А. 2016. Особенности почвообразования в ландшафтах Крыма в связи с рельефом. В кн.: Теория и методы современной геоморфологии. Материалы XXXV Пленума Геоморфологической комиссии РАН. Симферополь, 03–08 октября 2016 г. Симферополь, Эльиньо, Т. 1: 215–220.

Зеленская Е.Я. 2021. Оценка загрязнения почв тяжелыми металлами в античных и современных районах виноградарства Крыма. В кн.: Агроэкологические проблемы почвоведения и земледелия. XVI Международная научно-практическая конференция Курского отделения МОО «Общество почвоведов имени В.В. Докучаева. Курск, 28–29 апреля 2021 г. Курск, ФГБНУ «Курский ФАНЦ»: 154–157.

Иванов Н.Н. 1954. Об определении величин испаряемости. Известия Всесоюзного географического общества, 86 (2): 189–196.

Иванченко В.И., Рыбалко Е.А., Баранова Н.В., Ткаченко О.В., Твардовская Л.Б. 2014. Оценка виноградарских зон Крыма по почвенным характеристикам для эффективного размещения сортов винограда. Магарач. Виноградарство и виноделие, 1: 16–18.

Кирилюк В.П. 2006. Микроэлементы в компонентах биосферы Молдовы. Кишинев, Pontos, 156 с.

Лисецкий Ф.Н., Маринина О.А., Буряк Ж.А. 2017. Геоархеологические исследования исторических ландшафтов Крыма. Воронеж, Издательский дом ВГУ, 432 с.

Лисецкий Ф.Н., Смекалова Т.Н. 2017. Ампелопедологические и экологические особенности виноградарства в сельской округе Калос Лимена. В кн.: Археология Северо-Западного Крыма. Материалы III Международной научно-практической конференции. Калос Лимен, 29–31 мая 2017. Симферополь, Наследие тысячелетий: 110–117.

Мартынова Н.А. 2011. Химия почв: органическое вещество почв. Иркутск, Изд-во ИГУ, 255 с.

Мацкул А.В., Короткова Т.Г. 2019. Экологическая безопасность винодельческой продукции в системе «Почва-Виноград-Вино». Научные труды Кубанского государственного технологического университета, 3: 853–863.

Негруль А.М., Крылатов А.К. 1964. Подбор земель и сортов для виноградников. М., Колос, 219 с.

Опанасенко Н.Е., Костенко И.В., Евтушенко А.П. 2015. Агроэкологические ресурсы и районирование Степного и Предгорного Крыма под плодовые культуры. Симферополь, ООО Издательство «Научный мир», 216 с.

Рыбалко Е.А., Баранова Н.В. 2018а. Агроэкологическое районирование крымского полуострова для выращивания винограда. Системы контроля окружающей среды, 11: 90–94.

Рыбалко Е.А., Баранова Н.В. 2018б. Исследование тенденций изменения климатических условий в Республике Крым для планирования размещения виноградных насаждений. Системы контроля окружающей среды, 14: 116–121.

Ash C., Vacek O., Jakšík O., Tejnecký V., Drábek O. 2012. Elevated soil copper content in a Bohemian vineyard as a result of fungicide application. Soil and Water Research, 7 (4): 151–158.

Bažon I., Bakić H., Romić M. 2013. Soil geochemistry as a component of terroir of the wine-growing station Jazbina, Zagreb. Agriculturae Conspectus Scientificus, 78 (2): 95–106.

Jones G.V., Snead N., Nelson P. 2004. Geology and wine 8. Modeling viticultural landscapes: A GIS analysis of the terroir potential in the Umpqua Valley of Oregon. Geoscience Canada, 31 (4): 167–178.

Lisetskii F., Zelenskaya E., Rodionova M. 2018. Geochemical features of fallow land in ancient plots in the chora of Chersonesos. Geosciences (Switzerland), 8 (11): 410. https://doi.org/10.3390/geosciences8110410.

Riccioli F., El Asmar T., El Asmar J.P., Fratini R. 2013. Use of cellular automata in the study of variables involved in land use changes: An application in the wine production sector. Environmental Monitoring and Assessment, 185 (7): 5361–5374. DOI: 10.1007/s10661-012-2951-z.

Schmidtke L., Antalick G., Suklje K., Blackman J., Boccard J., Deloire A. 2020. Cultivar, site or harvest date: the gordian knot of wine terrior. Metabolomics, 16 (5): 1–17. DOI: 10.1007/s11306-020-01673-3.

Van Leeuwen C., Seguin G. 2006. The concept of terroir in viticulture. Journal of wine research, 17 (1): 1–10. DOI: 10.1080/09571260600633135.

Zelenskaya E. 2020. Biogeochemical characteristics of grape growing soils and their soilforming materials on post-ancient and modern vineyards of the Crimean Peninsula. In: Ecology, economics, education and legislation. 20th International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2020. Bulgaria, 18–24 August 2020. Bulgaria, Albena, 20 (5.1): 107–113. DOI: 10.5593/sgem2020/5.1/s20.014.


Abstract views: 25

Published

2021-06-30

How to Cite

Zelenskaya, E. Y., & Marinina, O. A. (2021). Geoecological assessment of soils in the main areas of viticulture of the Crimean Peninsula. REGIONAL GEOSYSTEMS , 45(2), 258-268. https://doi.org/10.52575/2712-7443-2021-45-2-258-268

Issue

Section

REGIONAL GEOSYSTEMS